blog

Verhoogt een transport management systeem de productiviteit?

Kan een transportmanagementsysteem de productiviteit verhogen? Absoluut en ondubbelzinnig ja. Gebruikers van een TMS zien vaak aanzienlijke winsten in de efficiëntie van hun wagenpark. Dit artikel gaat dieper in op de complexiteit van transportmanagementsystemen: wat ze zijn, wie ze gebruikt, hoe worden ze gebruikt en waarom vinden bedrijven in de transportsector ze steeds noodzakelijker.

Verhoogt een transport management systeem de productiviteit?

Wat is een transport management systeem (TMS)?

Een transportmanagementsysteem maakt gebruik van technologie om goederentransport te plannen, uit te voeren en te optimaliseren, terwijl tegelijkertijd het naleven van regelgeving wordt opgevolgd en de vereiste documentatie wordt bijgehouden.

Een TMS, ook wel Transport Management Solution genoemd, geeft controle en inzicht in transportactiviteiten, compliance en documentatie, en zorgt tegelijkertijd voor een tijdige en efficiënte levering.

Transportmanagementsystemen zijn steeds meer een essentieel, integraal onderdeel van toeleveringsketens geworden en beïnvloeden elk element van het proces.

Waarom heb ik een TMS nodig?

Transportmanagementsystemen zijn een essentieel hulpmiddel voor elk bedrijf dat regelmatig goederen vervoert. Ze kunnen actief zijn in een van de volgende sectoren:

  • Productie
  • Distributie
  • Groothandel
  • Detailhandel (retail)

Tot voor kort waren het vooral de grotere bedrijven die gebruik maakten van TMS. Sinds de komst van cloudgebaseerde TMS-oplossingen kunnen ook kleinere transportbedrijven profiteren van de vele voordelen die deze systemen bieden.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een transportmanagementsysteem?

Hieronder belichten we de belangrijkste doelstellingen en voordelen van transportmanagementsystemen.

  1. Goedkoper transport
    Dit is misschien wel het grootste voordeel van transportmanagementsystemen. De integratie van orderverwerking, voorraadbeheer en klantrelatiebeheer in het gehele transportplan verlaagt de logistieke kosten enorm. Dankzij deze integratie laat bedrijven toe om
    .
    – Voor elke operatie het meest geschikte voertuig te selecteren
    – De meest efficiënte route te kiezen
    – De snelheid en efficiëntie van elke taak te verhogen
    .
  2. Routes optimaliseren
    Een TMS biedt bedrijven beoordelingen en analyses, maar ook aanbevelingen voor de beste kostenbesparende strategieën, bijvoorbeeld welk voertuig en welke route moeten worden gebruikt om het transport efficiënt uit te voeren.
  3. Real-time connectiviteit
    Een transportmanagementsysteem zorgt voor realtime connectiviteit binnen de hele supply chain. Hierdoor kunt u 100% transparantie bereiken, wat ertoe kan leiden dat bedrijven competitieve nieuwe strategieën kunnen ontwikkelen. Met een TMS kunnen bedrijven hun chauffeurs en transporten in realtime volgen. Met deze gegevens kunnen ze de tijd bijhouden die aan elke route wordt besteed, waardoor efficiënte en geoptimaliseerde routeplannen kunnen worden gemaakt.
  4. Updates van leveringsgegevens
    Bedrijven kunnen hun producten volgen vanaf het begin tot en met het einde van het transportproces, terwijl ze onderweg potentiële uitdagingen identificeren. Ze ontvangen realtime updates over eventuele vertragingen. Hierdoor kunnen ze snel reageren op problemen. Dit geeft op zijn beurt inzicht in de zwakke punten van een bedrijf, waardoor algehele verbeteringen in de efficiëntie mogelijk zijn.
  5. Verbeterde factureringsprocessen
    Tot voor kort waren facturatie- en betalingsprocedures kostbaar en tijdrovend. Met een transport management systeem kunnen bedrijven hun financiën efficiënter beheren door middel van elektronische facturering en inspectie. Procedures die in het verleden uren of zelfs dagen in beslag namen, kunnen binnen enkele seconden met 100% nauwkeurigheid worden voltooid. Met een TMS kan een chauffeur het afleverbewijs scannen en via mobiele apparaten doorsturen. Hierdoor kunt u uw opdrachtnemer direct na oplevering factureren. U hoeft niet te wachten op fysieke documenten. Tijd kost geld!
  6. Minder papierwerk
    Automatisering van betalingsprocedures binnen een transportmanagementsysteem bespaart heel wat geld en tijd die anders aan vervelend papierwerk zou worden besteed. Door het menselijke element weg te laten, zullen uw processen veel nauwkeuriger en dus efficiënter zijn.

TMS, veel meer dan tijd en geld besparen

Het huidige mondiale handelsklimaat is volatiel. Het is belangrijker dan ooit om een ​​TMS te gebruiken waarmee u efficiënter kunt werken en toch aan de regelgeving kunt voldoen.

Er zijn zoveel voordelen van cloudgebaseerde transportmanagementsystemen. Veel van de meer voor de hand liggende voordelen draaien om het besparen van tijd en geld. Het grootste voordeel van allemaal is echter het verbeterde niveau van klantenservice dat u kunt bieden. Met een TMS kunt u goederen betrouwbaar, effectief en snel vervoeren. Het eindresultaat? Een verbeterde reputatie op het gebied van klantenservice, wat uiteindelijk leidt tot meer verkopen en meer tevreden klanten.

AddSecure is een toonaangevende leverancier van up-to-date TMS-systemen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis demo of download onze gratis gids met 5 tips om een ​​TMS-systeem te kiezen dat bij uw wensen past.

Related